Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu işletim sisteminde komut satırından Java sürümünü öğrenmenin bir örneği ve sonucu aşağıdaki gibidir.
oguzhankinik@oguzkinik:~$ java -version java version "1.7.0_25" OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.3.10) (7u25-2.3.10-1ubuntu0.12.04.2) OpenJDK 64-Bit Server VM (build 23.7-b01, mixed mode)
Windows işletim sistemine sahip bir makinenin üzerinde kurulmuş olan Java sürümünün konsol üzerinden öğrenmenin örneği ve sonuç çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
C:\Users\okinik>java -version java version "1.8.0_66" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_66-b18) Java HotSpot(TM) Client VM (build 25.66-b18, mixed mode, sharing) C:\Users\okinik>
buradaki mixed mode, interpreted (yorumlanan) mode yanında compile (derlenen) modda da çalıştığını ifade etmektedir, bir kodun öntanımlı olarak 10bin defa çağırıldığında native koda compile yapılacağını belirtir. Uygulama durdurulduğunda bu native koda compile olan bilgiler gider. Yeniden başlatıldığında yeniden native koda compile olur. Yani JVM’in yorumlaması yerine derlenmiş bir Java kodu çalışır ve böylelikle işletim sistemi ile doğrudan konuşan derlenmiş kod hızlı olur.
HotSpot ise Java’nın runtime yapısıdır. HotSpot runtime da iyileştirmeler yapar. Runtime da JIT (Just In Time) compiler Java kodunuz makine koduna çevirmektedir.