HTML nedir? HTML ne işe yarar? HTML nasıl kullanılır?

HTML (Hypertext Markup Language) – Zengin metin işaretleme dili. HTML, Web(internet ağı) safyanın yapısını oluşturmayı sağlayan bir işaretleme/biçimlendirme dilidir. HTML ve CSS birlikteliği Web Sayfaları ve Web Uygulamaları oluşturmanın temelidir. HTML bize şunları yapmamıza olanak sağlar:

  • Çevrimiçi dökümanlar yayınlamızı. Okunaklılığı arttırmak için başlıklar, tablolar, listeler, görseller vb. özelliklerini kullanmamız mümkündür.
  • Butona veya benzeri özelliklere sahip elementlere tıklayarak köprü metin bağlantılar üzerinden çevrimiçi bilgiler elde etmemizi sağlar.
  • Uzak servisler ile işlemlerin sürüdürülmesi için, çevrim içi bilgi aramalarındaki kullanım için, rezervasyon gibi işlemler, ürün siparişi ve satın almaları için tasarım formları oluşturmamıza olanak sağlar.
  • HTML dökümanları içinde kendi tabloları, video klipleri, ses kayıtları vb. uygulamalar içerir
HTML ne işe yarar sorusuna kısaca şu cevabı verebilirsiniz, internet sayfasının yapısını oluşturmamızı sağlar diyebiliriz. HTML nasıl kullanılıra cevap verecek olur ise aşağıda HTML en basit haliyle örneği bulunmaktadır. Makinanızda bir dosya oluşturup içine aşağıdaki kod bloğunun yapıştırın ve kaydedin, sonrasında ise oluşturduğunuz dosyanın uzantısını “.html” olarak değiştirin ve bu html uzantılı dosyanızı internet tarayıcınızda açın. [code language=”html”] <html> Benim ilk HTML sayfam. </html> [/code] Yukarıdaki kod bloğu ile bir HTML oluşturduk, yukarıda görebileceğiniz gibi küçüktür(<) ve büyüktür(>) arasına “html” ifadesini yazmamız ve benzer şekilde dosyamızın sonundada yine “<" ve ">” işaretlerinin arasına “\”(slaş) işareti sonrasında “html” ifadesini yazmamız ile bu dosyayı açan tarayıcılara HTMl dosyamızın nerede başladığını ve nerede bittiğini göstermiş olduk ve içerisine istediğimiz yazıyı yazdık. Yukarıdaki “<" ve ">” ifadeleri arasında tanımlanmış HTML etiketleri/elementlerini çoktur ve her bir ifade HTML dosyamızı açtığımız internet tarayıcılarımıza farklı özellikleri bildirmektedir. Bu HTMl etikkeri/elementlerinin listesini ve Türkçe anlamlarınına buradan ulaşabilirsiniz. HTML’in yapısına uymak gerektiği için HTML’in yapısı içinde ikinci HTML sayfamızı şöyle oluşturmalıyız. [code language=”html”] <html> <thead> </thead> <tbody> Benim ikinci HTML sayfam. </tbody> </html> [/code] HTML Türkçe örnek ve açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *